Een prachtige tuin - ook in de herfst en winter

10 september 2021

Er staan nog mooie, zonnige dagen op de planning. Toch wordt het langzaam weer kouder. Je tuin of balkon krijgt het de komende maanden hierdoor zwaar te verduren. Het is tijd om je favoriete groene plek nu al wat extra liefde te geven. Bekijk onze tips!

Met onze tips hou je je tuin mooi en maak je deze winterklaar. Pak nu de tijd om alle klusjes in de tuin beet te pakken. Hoe zit het met jouw groene vingers?

Maak je gazon klaar
Heb je gras in je tuin, geef daar dan nog wat extra aandacht aan. Het najaar is de beste periode om kale plekken in te zaaien met nieuw graszaad. Er zit nog wat warmte in de bodem wat de nieuwe zaadjes goed zal doen. Verticuteer grotere plekken en zorg ervoor dat je de grond goed nat maakt na het zaaien. Geef je gazon eind oktober de laatste maaibeurt op een iets hogere stand, tot zo'n 5 cm hoog. Daarna hoef je het gazon niet meer te maaien in de koude maanden. Zorg er tevens voor dat er geen bladeren op het gras blijven liggen, aangezien deze voor bruine plekken en mos zorgen.

Aan de slag met je planten
Net als voor nieuw gras, is de herfst een goede periode voor nieuwe planten of het verplanten of stekken van je huidige planten. Ook voorjaarsbloeiende bloembollen plant je het best nu al. De nog warme grond door de hogere temperaturen zal wortelvorming bevorderen. De grond blijft nat door de regen en doordat het nog niet enorm koud is, kunnen de planten en bollen goed wennen.

Denk aan de koukleumen
Sommige planten kunnen er goed tegen, maar er zijn er een hoop die niet houden van de kou. Super zonde om je mooie planten te laten verpieteren in de winter, dus verhuis deze naar een warme plek. Planten die hun bladeren laten vallen in de winter, kun je op een donkere plek zetten. Planten die groen blijven, houden van een plek binnen waar wel zonlicht is. De echte zonliefhebbers, zoals tropische planten, zet je het best in de woonkamer, waar het altijd een aangename temperatuur is.

Verse groenten in de winter
Wist je dat je nu de perfecte periode is om groenten te verbouwen? Kies voor groenten zoals andijvie, spinazie of winterpeen. Ook tuinkers leent zich goed om nu al te zaaien. Niet alle planten zullen meteen zijn gezicht laten zien, maar zo bereid je je ook alvast goed voor op volgend jaar. Heerlijk om te koken met groenten uit eigen tuin.

Zo zijn jij en je planten helemaal klaar voor de koude maanden en het komende jaar!