NVM: aantal verkochte woningen en aanbod wederom gedaald, prijzen zijn gestegen

21 januari 2022

Uit de kwartaalcijfers van het NVM van het laatste kwartaal van 2021 blijkt opnieuw dat de verkoopprijzen van nieuwbouwwoningen zijn gestegen. Het aantal transacties is over het hoogtepunt heen, maar het nieuwe aanbod nieuwbouw daalt flink.

In het vierde kwartaal van vorig jaar zijn er ongeveer 8.800 nieuwbouwwoningen en bouwkavels op de markt gezet. Dit is ruim 22 procent minder vergeleken met 2020. Vooral het aanbod bouwkavels is een stuk gedaald vergeleken met het jaar ervoor. Ook zijn er 19 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht ten op zichte van 2020. Deze resultaten stroken met elkaar; doordat er minder woningen op de markt zijn gekomen, is er ook minder verkocht.

Voor een nieuwbouwwoning is in het vierde kwartaal van 2021 gemiddeld € 466.000 betaald, waarmee het prijsverschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw steeds kleiner wordt. Vier op de tien aangeboden woningen is duurder dan 5 ton. Het aanbod tussen de 2 en 4 ton nam hierbij tevens af. Het aantal woningen in de prijsklasse tussen 3 en 5 ton steeg daarnaast wel weer, wat mede komt door het kleinere aanbod goedkopere woningen.

In 2020 zagen we in het aanbod nieuwe woningen een focus op appartementen. Ten opzichte van 2019 werden er een stuk meer nieuwe appartementen gebouwd. In 2021 nam het aanbod appartementen weer licht af. In 2021 betrof circa 40% van het aanbod een appartement. Vooral in Noord- en Zuid-Holland werden er veel appartementen gebouwd.