Stof in huis; oorzaken en oplossingen

18 februari 2022

Ieder huishouden heeft er last van; stof in huis. Iedere dag stofzuigen is een oplossing, maar niet een erg gewenste. Een beter idee is om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Waar komt al dat stof toch vandaan? En wat kun je eraan doen?

Voorkomen is beter dan genezen
De makkelijkste manier om van stof af te komen is door het in huis te voorkomen. Zo helpt een goede deurmat met het buiten houden van stof en viezigheid, in plaats van dat het door het huis gelopen wordt. Zorg voor een dikke (borstel)mat, die neemt namelijk de meeste viezigheid op. Vergeet 'm ook niet af en toe uit te kloppen!

De deurmat is niet de enige die uitgeklopt moet worden; vloerkleden en gordijnen zijn ook verzamelplaatsen van stof. Regelmatig uitkloppen en stofzuigen kan dan ook geen kwaad. Of hang ze een dagje buiten, dan luchten ze gelijk lekker door.

Stofmagneet
Alles van textiel trekt veel stof aan. Zo zijn grote boosdoeners bijvoorbeeld een vloerkleed, maar ook al een sierkussen of gedragen kleding. Verminder de hoeveelheid stof in huis door de hoeveelheid textiel te verminderen in huis, of om deze goed op te bergen. Ruim reeds gedragen kleding gelijk op en laat kleedjes liever niet op de bank liggen. Heb je een open kledingkast? Plaats dan deuren voor de kledingkast, dat vermindert de hoeveelheid stof in huis aanzienlijk. 

Circulatie
Ventileren kan wonderen verrichten! Het is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de hoeveelheid stof in huis. Ook huisstofmijt heeft zo minder kans om zich te vestigen in huis, aangezien je door te ventileren het huis minder vochtig maakt. Een ventilator of luchtreiniger voor het raam zetten zorgt ook voor een goede doorstroom. Zet tijdens het stofzuigen ook een raam open, zodat opwaaiend stof de kans heeft om te ontsnappen.

Een andere manier om de circulatie in huis te verbeteren is door meubels niet strak op de muur te zetten, maar er wat ruimte tussen te laten. Vergeet ook niet om af en toe de ventilatiekanalen en -roosters schoon te maken.

Huisdierbezitters opgepast
Huisdieren zijn grote oorzaken van stof. Borstel daarom jouw huisdier regelmatig (buiten) en houd deze schoon. Niet alleen de haren van huisdieren zorgen voor veel stof in huis, de huidschilfers net zo goed!