Wat betekent de verhoging van de NHG voor jouw hypotheek?

17 december 2021

Het einde van 2021 nadert. 1 januari is niet alleen voor velen de start van hun goede voornemens, maar betekent ook het invoeren en bijwerken van wetten, regels en bepalingen door de Rijksoverheid. Zo ook de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wat gaat er veranderen?

De NHG is een vangnet vanuit de overheid om je te helpen als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Dit is alleen mogelijk indien jouw hypotheek niet boven de NHG-grens valt. Deze grens stond in 2021 op € 325.000. Omdat de NHG meebeweegt met de gemiddelde huizenprijzen, waar we dit jaar een flinke stijging hebben gezien, wordt de NHG per 1 januari 2022 verhoogd naar € 355.000.

Als je een hypotheek afsluit met een NHG dan geeft dat jou en de hypotheekverstrekker meer zekerheid voor als je onverwacht de aflossing niet meer kunt betalen. Als je bijvoorbeeld werkeloos raakt, gaat scheiden of je partner overlijdt, zal de NHG onder voorwaarden jouw schuld overnemen. Per 1 januari 2022 geldt dit voor hypotheken tot maximaal € 355.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt, kun je een NHG krijgen tot het hypotheekbedrag van € 376.300.

De NHG is niet alleen gunstig voor de bank, maar in ruil voor de bescherming van de hypotheekbetalingen, krijg jij korting op je hypotheekrente. Hierdoor betaal je minder hypotheek en zijn jouw maandlasten lager. Om een NHG af te sluiten, hoef je geen speciale documenten aan te leveren of jezelf te kwalificeren. Je moet alleen, net als bij een normale hypotheek, genoeg inkomen hebben om jouw maandlasten te betalen.

Een NHG kost helaas wel geld en dat bedrag daalt per 1 januari 2022, van 0,7% naar 0,6%. Op een hypotheek van € 355.000 scheelt dat € 355. Gelukkig zijn dit eenmalige kosten en zijn deze kosten van de belasting aftrekbaar, waardoor je deze kosten snel weer terug zal verdienen. Al met al positief nieuws dus.

De oplettende lezer heeft ondertussen al door dat de NHG niet gelijk staat aan de gemiddelde huizenprijs van dit moment. Voor een koophuis betaal je op dit moment gemiddeld € 410.000. Dit komt omdat de NHG wordt berekend over de afgelopen 27 maanden en aangezien de huizenprijzen snel zijn gestegen, loopt de NHG iets achter op de realiteit. Indien je met jouw hypotheek wel onder de grens blijft, is het verstandig om alvast te informeren bij de hypotheekadviseur. Controleer de mogelijkheden voor jouw situatie en de verwachte korting op je hypotheeklasten die gepaard gaan met een NHG.